Nyitramenti Captain Blood

 


A Nyitramenti kennel története és tenyésztési koncepciója

Collie-ról

Magunkról

Büszkeségeink

Nem championok

Hírek

Kiskutyák

Törzskönyvek

Keresés

Cikkek

Barátaink

Vendégkönyv

Főoldalra

e-mail

Shelties

 

 

A Nyitramenti tenyészetet férjem, Balázsovits János alapította 1984-ben, amikor az első, ABAHÁZI ANDI nevű collie szuka kutyája első alkalommal hozott a világra kölyköket a szintén János tulajdonában lévő NATASAKERTI BELL nevű kan kutyától. Ebben az időben János még nem tűzte ki célul magas színvonalú kiállítási kutyák tenyésztését. Az e párosításból származó kölykök nem voltak sikeresek a kiállításokon, egyszerűen olyan egészséges, jó méretekkel és erős csontozattal rendelkező colliek voltak, akik hosszú évekig örömet szereztek gazdáiknak.

A Nyitramenti tenyészet első tenyészpárja:

Natasakerti Bell „Freddy"

Abaházi Andi „Lassie"

Egy pillanatban azonban János is elkapta a „kiállítási láz" és elhatározta, hogy vesz kiállítási kutyát, akivel a továbbiakban show minőségű kutyák tenyésztésébe kezd. Nem vesztegette az idejét vérvonalak, családfák és tenyészetek tanulmányozására, feltételezve, hogy ez túl sok időt vesz igénybe, és még ezen információ ismeretében sincs semmilyen garancia arra, hogy jól választ. Ezért János ismeretséget kötött Andrey Chatfield asszonnyal, a világhírű collie szakértővel és tanácsot kért tőle, hol vehetne az ilyen céloknak megfelelő kölyköt. Andrey Chatfield azt tanácsolta Jánosnak, hogy az angol CLAREDAWN tenyészettől vegyen kölyköt, amely a Robinson házaspár tulajdonába tartozik, és bár ez a tenyészet nem túl nagy és nem túl híres, de Chatfield asszony biztosította arról, hogy ott minden tekintetben minőségi collie-t lehet kapni. Ily módon jutott hozzá János a vörös fehér CLAREDAWN STARS IN HER EYES nevű szuka kutyához, és ez egy „telitalálat" volt. Kifejezetten ennek a kutyának köszönhető, hogy elértük a legnagyobb csúcsokat ebben a sportban. Mind a mai napig hálásak vagyunk Andrey Chatfield asszonynak és Carl és Elisabeth Robinsonnak ezért, hogy ez a szuper minőségű kutya jutott nekünk.

János, Elisabeth Robinson asszony (a Claredawn tenyészet tulajdonosa) és a fiatal „Sandra" - Claredawn Stars in Her Eyes

Claredawn Stars in Her Eyes, a 10 éves Magyar Champion

János és én 1988-ban ismerkedtünk meg és 1989-ben férj és feleség lettünk, és ettől az időtől kezdődően közösen tenyésztettük Nyitramenti collie-jainkat. A tenyésztést az alábbi módon „építettük fel". Hét collie-ra tettünk szert Angliában (egy kanra és 6 szukára) hozzájuk egy kanra Írországból, ezek a kutyák váltak tenyészetünk alapjává. A fentebb említett HCH CLAREDAWN STARS IN HER EYES nevű kutyánkon kívül, aki a legjobb tenyész szukánk volt, és akinek a típusát mind a mai napig a szuka collie mintájaként értékelünk, szert tettünk két „lánytestvérére" is, a CLAREDAWN FLASH DANCE és a CLAREDAWN LOOK TO THE STARS nevű kutyákra (mindannyian Heighinglea Black Knight of Rixown Angol Championjának lányai, aki a legendás Angol Champion, Aberthorne Arrestar tricolor fia volt). Ily módon három szukával kezdtünk bele a kiállítási colliek tenyésztésébe - kettőjük az Angol Champion Aberthorne Arrester nevű kan unokái, a harmadik kutya pedig a dédunokája. Az ő anyjuk az a STILGLEN SWEET SOLITAIRE OF CLAREDAWN volt, aki a kiváló Angol Championra, ROKEBY OF RADICAL nevű kutyára volt visszatenyésztve. Ez a kan maga volt a férfiasság megtestesítője, ragyogó testfelépítéssel és rendkívül gazdag, kiváló struktúrájú szőrzettel rendelkezett. STILGLEN SWEET SOLITAIRE OF CLAREDAWN nagy testméretű és nagyon erős, rendkívül jó alkatú kutya volt, rendkívül tiszta és szabályos fejjel, jó tartású fülekkel és intelligens, kedves tekintetű szemekkel. A mozgása kiváló volt, és szép, áramvonalas törzse elegáns, hosszú és egyenes farokban végződött. Ő volt az a szuka, akiről elmondható volt - megbízható alap egy jó tenyész vonal kialakításához.

Stilglen Sweet Solitaire of Claredawn - az első három Angliából importált szuka kutyánk,
azaz HCH Claredawn Stars in Her Eyes, Claredawn Flash Dance és Claredawn Look to the Stars anyja

A Claredawn tenyészetből importált három nővér közül a Hungária Champion CLAREDAWN STARS IN HER EYES gyakorolta a legnagyobb hatást. Öt almot hozott a világra öt különböző kantól, és minden egyes alomban egy vagy több igazán kiváló collie volt. „Sandra" először 1989-ben fialt a SANDIACRE STREETS AHEAD nevű Hungária Champion kutyánktól, aki CH Lynway Sandknocker fia volt. Az ebből az alomból származó kutyák nem kerültek továbbtenyésztésre a mi tenyészetünkben, mivel nem tartottunk meg kiskutyát (mind a mai napig sajnáljuk ezt, de hát így alakultak a körülmények). Ugyanakkor az a két kutya, akik a Szovjetunióba kerültek, nagyon nagy hatást gyakoroltak az oroszországi és az ukrajnai collie-tenyésztésre. A NYITRAMENTI HUCKLEBERRY nevű szuka elnyerte a Szovjetunó Bajnoka címet (egyike volt az utolsó kutyáknak, akik elnyerték ezt a címet, hiszen a következő évben a Szovjetunió megszűnt létezni) és alapítója volt az OLD GOLDEN GATES nevű tenyészetnek, a NYITRAMENTI HALO nevű kan pedig, aki Moszkvában élt, nagy számú és értékes utódokat nemzett. Ezen kutyák három nőtestvére, akik Magyarországon maradtak, kiállításokon, ezen belül klubkiállításokon voltak győztesek, de a tenyésztésben nem hagytak maguk után jelentősebb nyomokat, főleg azért, mert tulajdonosaik nem mutattak különösebb aktivitást ezen a téren.

„Sandra" második alma 1990-ben érkezett a PELIDO ROYAL VELVET nevű Hungária Championnal történt fedeztetés eredményeként, de ő sem gyakorolt jelentős hatást a NYITRAMENTI „állatállományának" fejlesztésére. Ebből az alomból megtartottunk egy szukát, NYITRAMENTI JEWELED HAIR-PIN-t, aki hároméves korában elutazott tőlünk Oroszországba és ott egyszer kölykezett (igaz, a mi kennel nevünk alatt) a NYITRAMENTI ROBIN HOOD nevű Hungária Championnal történt fedeztetés eredményeként („Sandra" negyedik almából), innen származik NYITRAMENTI XAVER Orosz Champion, aki nagyszerű hatást gyakorolt a collie tenyésztésére Szibériában. A PELIDO ROYAL VELVET nevű kantól származó másik „Sandra"-lány - NYITRAMENTI JOLLY VOICE - alapította meg Dél-Magyarországon a HATÁRSZÉLI-KEDVES tenyészetet. Az ő bátyjuk, NYITRAMENTI JACK OF ALL TRADES Ukrajnában élt, ugyancsak az OLD GOLDEN GATES tenyészetben, és kiváló tenyészkannak bizonyult, sokat fedezett Ukrajnában, Oroszországban és a volt Szovjetunió más köztársaságaiban, több orosz championt nemzett és nagyon sok szép szukát, akik jelentős nyomokat hagytak a collie fajta tenyésztésében.

Nyitramenti Jack of all Trades, tulajdonosok N. & A. Tsvetkov (Ukrajna)

Harmadik alkalommal „Sandrát" az Interchampion BRILYN DOUBLE ACE nevű kannal fedeztettük. Ez az alom 1992-ben érkezett és tenyészetünk történetében ez volt az egyik legfontosabb. Öt kölyök született. A NYITRAMENTI PEACK OF GLORY nevű kan velünk él, és a sor iróniájaként az ő kiállítási és tenyésztési karrierje messze elmarad az alomtestvéreiétől. Megkapta a Hungária Junior Champion címet, a tenyésztésben kevéssé foglalkoztattuk. Nem voltunk elégedettek a temperamentumával és kissé nehéz füleivel. Nem szerettük volna rögzíteni ezeket a tulajdonságokat az állományunkban. Ennek ellenére tőle és a HCH NYITRAMENTI OLIMPIAN SUPER STAR nevű szukánktól származik a NYITRAMENTI WHIRL-WIND nevű Hungária Champion. BRILYN DOUBLE ACE és Sandra második fia, NYITRAMENTI POLONAIZE Oroszországba került és kolosszális hatást gyakorolt a fajta tenyésztésére, apja lett hét Orosz Championnak és nagyon sok kiváló kutyának. A különböző anyáktól származó kölykeit mindig fel lehetett ismerni a ringben, és nem csak a kellemes típusukkal, hanem a kiváló minőségükkel is kitűntek a többiek közül.

Nyitramenti Polonaize (balról), tulajdonos Ignatyeva Jekatyerina, egyik lányával, Ladylike Do-Re-Mi-vel

Jelenleg a tenyészetünkben él az ő unokája, Hungária Champion SNOW STAIL GODDES (anyja - alomtestvére POLONAIZE-nek - CH NYITRAMENTI PURE TASTE). De a legnagyobb kiállítási és tenyésztési eredményekkel Double Ace és „Sandra" két lánya, NYITRAMENTI PURE TASTE és NYITRAMENTI PASTORAL örvendeztetett meg bennünket, akik barátainkhoz kerültek, Marina Bolotinához Oroszországba, illetve Szombathelyi Attilához Magyarországra. NYITRAMENTI PURE TASTE érte el tenyészetünk első Interchampion címét, ezen kívül volt már Oroszország Championja, az Orosz Nemzeti Klub Championja és Hungária Klubgyőztes az International Collie Society 1996. évi kiállításán. A legfontosabbak a számunkra azonban nem az ő által szerzett címek, mint olyanok (bár a címek mindig örömteliek), hanem az, hogy a Kitől kapta ezeket a címeket a kutya. Olyan, rendkívül tekintélyes collie-szakértők bírálata alapján kapott győztes címeket, mint például Mrs. Sandra Wigglesworth, Mr. Barry Makepiece, Mrs. Andrey Chatfield, Mr. Brian Hawkins, Mrs. Valerie Geddes, Mr. Alan Clarke és Mr. Alan Stainland. Az ezen szakemberektől kapott kiváló értékelés a legnagyobb büszkeségünk.

Tenyészetünk első interchampionja, Nyitramenti Pure Taste, tulajdonos Bolotina Marina (Oroszország)

A kiállítási sikereken túlmenően NYITRAMENTI PURE TASTE erőteljes és stabil utódokkal ajándékozott meg bennünket. Öt almot hozott a világra, kettő közülük NYITRAMENTI néven volt regisztrálva. Azonban a megszületett kölykök száma nem volt jelentős, összesen 11-en voltak. Közülük heten jelenleg az Oroszország Championja címmel rendelkeznek, ketten Interchampionok, ketten Hungária Champion és négyen nyerték el Oroszország Nemzeti Klubjának Champion címét, és a tenyészetünkben élő lánya, NYITRAMENTI YOUR MAJESTY OF SNOW HILLS 1998-ban Európagyőztes címet szerzett, majd fajta győztes lett Genova-ban , ezen kívül pedig Interchampion és Magyar, illetve Luxemburgi Champion címmel rendelkezik.

Multi Champion Nyitramenti Your Majesty of Snow Hills

CH NYITRAMENTI YOUR MAJESTY OF SNOW HILLS a Walsh családnál él (Joshren tenyészet, Írország), nálunk él pedig az ő két fia - az Interchampion és ???????? ?hampion NYITRAMENTI EMPEROR, valamint az Interchampion, Hungária és Osztrák Champion, Hungária és Osztrák Klubgyőztes NYITRAMENTI ELIXIR (GALLAGHER OF LOVELING STAR leszármazottja), továbbá a Hungária Junior Champion JOSHREN NOREEN GLOIDH két éves lánya, aki AARONWELL ANTIQUE GOLD AT BRILYN-től származik.

A két fiútestvér, Magyarország championjai és Interchampionok, Nyitramenti Emperor és Nyitramenti Elixir,
tulajdonosok Balázsovits János és Elena

Nem kevésbé volt sikeres NYITRAMENTI PASTORAL kiállítási karrierje sem. Elnyerte a Hungária Junior Champion címet és 1993-ban a Fiatal Európa győztes címet, majd megkapta a Magyar Collie-Klub győztes címét, elnyerte a Magyar Champion címet és 1996-ban a budapesti Világkiállításon Világgyőztes lett és megkapta a Fajtagyőztes címet.

A világgyőztes Nyitramenti Pastoral és lánya, Fiatal Világgyőztes Sharidon Amethist Rubin Rose az 1996. évi budapesti Világkiállításon

Pastoral-nak csak egy alma született 1995-ben, a nálunk élő ROCLYNN KINGS MINSTREL ?hampiontól. Három kant és két szukát hozott a világra. Mindként szuka kiváló kiállítási kutyává nevelődött. Egyikőjük - SHARIDON AMETHIST RUBIN ROSE - Marton Zsolt (Cassandra-Skeeps tenyészet, Magyarország), 1996-ban Hungária Fiatal Klubgyőztes volt és elnyerte a Hungária Junior Champion és fiatal Világ-győztes címet. A másik szuka - SHARIDON AYLEEN CARROW SPICER - négy éves koráig velünk élt és jelentős szerepet játszott tenyészetünk történetében. A kiállításokon az alábbi díjakat szerezte: Hungária Champion, Interchampion, Cseh Champion és 1999. Európagyőztes (Tulln, Ausztria). Ennél azonban fontosabb, hogy 1998-ban az Európagyőztes DO IT AGAIN FULVO DELLA CAMBIANELLA-val történt fedeztetés eredményeként két egyedi, rendkívüli fiút hozott a világra - a gold-sable Világgyőztes, Interchampion, Oroszország és Magyarország Championja NYITRAMENTI CAPTAIN BLOOD-ot és a tricolor Fiatal Európagyőztes, felnőtt Európagyőztes, Észtország és Luxemburg Championja NYITRAMENTI CHIMNEY SWEEP-et. Mindkét kan nem csak Kelet-, hanem Nyugat-Európában is elnyerte a legfontosabb collie fajtakiállítások nyertes és másodnyertes címét. Felejthetetlen pillanat volt a számunkra, amikor Chimney-Sweep elnyerte a legjobb collie-kan címet 2002-ben a Holland Collie-Klub nagyon jelentős és nagyon tekintélyes kiállításán. A pillanat különlegességét az is aláhúzta, hogy ugyanezen a kiállításon a legjobb collie-szuka, a Fajtagyőztes és a Best in show címet tenyészetünk egy másik kutyája nyerte el, nevezetesen NYITRAMENTI IGNEOUS LACE (a Champion NYITRAMENTI CAPTAIN BLOOD lánya). A holland klub kiállításainak történetében először fordult elő, hogy a legjobb kan és a legjobb szuka címet ugyanazon tenyészet kutyái nyerték el, ráadásul külföldi tenyészetből még ráadásul Európa keleti régiójából.

A 2002. évi Holland collie klubkiállítás győztese és Best in Show, Nyitramenti Igneous Lace és a 2002. évi Holland
collie klubkiállítás legjobb kankutyája, Nyitramenti Chimey-Sweep a Holland collie-klub kiállítási trófeáival.

Ugyanezen klub 2000. és 2003. évi kiállításain NYITRAMENTI CAPTAIN BLOOD nyerte el a második legjobb kan címet, ami kiemelkedő teljesítménynek tekinthető. 2000-ben a Francia collie klub kiállításán a 20 hónapos Captain Blood elnyerte a második legjobb kan címet a Res. CACS címmel együtt, elnyerve a nyílt osztályban kiállított 72 kan közül a második helyezést. Ugyanezen a kiállításon harmadik helyezést szerzett a kanok között a kutyák egyéniségét, jellemét tesztelve, maga elé engedve egy francia kutyát és a hozzánk tartozó NYITRAMENTI EMPEROR-t.

Nyitramenti Captain Blood a francia collie-klub kiállításán, a nyílt osztály értékelésének finisében.
Bíró - Mr. Brian Hawkins (Brilyn tenyészet, Anglia)

Chim és Captain Blood alomtestvére NYITRAMENTI CLAUDIA SCHIFFER 1999-ben elnyerte a Hungária Fiatal Klubgyőztes címet és nemrég megkapta a Hungária Champion címet.

És végül néhány szó NYITRAMENTI PURE TASTE és PASTORAL harmadik nővéréről - NYITRAMENTI PRETTY WOMAN-ről, aki Ukrajnában él Jelena Levkovánál (Sunny Valley tenyészet), és aki két alommal ajándékozott meg bennünket visszatenyésztés eredményeként, és utódai által szintén részese tenyészetünk történelmének. 1994-ben hozta a világra az első almot féltestvérétől CH NYITRAMENTI ROBIN-HOOD-tól, innen származik Oroszország Championja, NYITRAMENTI WINCHESTER OF SUNNY VALLEY és a szuka NYITRAMENTI WINKEL OF SUNNY VALLEY, aki Jelena Levkova tenyészetében maradt. 2000-ben történt, hogy kezdeményeztük, fedezzen ez a szuka NYITRAMENTI CAPTAIN BLOOD championnal. Az ebből a fialásból származó kölykök kiváló kiállítási eredményekkel rendelkeznek. A legismertebb közülük NYITRAMENTI IGNEOUS LACE szuka, aki az alábbi címeket mondhatja magáénak: Magyarország és Ausztria Junior Championja, a Magyar Collie klub fiatal győztese és a Junior Best in Show győztese, a portugál klub-kiállítás legjobb fiatal szukája, Interchampion és Magyarország championja, a Holland klub-kiállítás győztese és Best in Show, a Németországi klub-kiállítás győztese és Best in Show, 2 szer Osztrák klub-kiállítás győztese, 2004 BARCELONNA Felnőtt Európagyőztese, Fajtagyőztese. Mindezeket a címeket alig négy év alatt érte el. Ez a lélegzetelállítóan szép és ezzel egyidejűleg bátor kutya ténylegesen beírta tenyészetünk nevét a világ collié-tenyésztésébe. 2003 évben Nyitramenti Igneous Lace nagyon szép almot hozott világra.

Champion Nyitramenti Igneous Lace hathetes lányával Roclínn Kings Minstrel-től

1993-ban CLAREDAWN STARS IN HER EYES világra hozta a negyedik almát, ez alkalommal DOLEN DOUBLE BRANDY AT BRILYN-től. Két kölyök, két kan született. Egyikőjük, NYITRAMENTI ROBIN-HOOD, Hungária Champion-jává vált és nagyon termékeny kan lett belőle, tulajdonosa Lissai Erika, a magyar Rineweld tenyészet tulajdonosa. ROBIN-HOOD leszármazottai közül négyen Magyarország championjai, ketten Oroszország és Lengyelország championjai. De különösen a tőle származó lányok értékesek, akik a különböző párosításokból származva nagyon jó típusúak és nagyon jó minőségűek.

Nyitramenti Robin-Hood, Hungária Champion

CLAREDAWN STARS IN HER EYES utolsó alma 1994-ben látta meg a világot PELIDO KINGS COUNCEL-lel pároztatva. Hat kölyökkutya született, közülük az egyik kan kutyát, NYITRAMENTI UPPER-CLASS BOY-t bevontuk a későbbi tenyésztésbe. Eltekintve attól, hogy ez a kutya nem szerzett champion címet, tenyészetünk egyik legszebb kan kutyájának tartom.

Nyitramenti Upper-Class Boy Tulajdonos Szabó László (Magyarország)

„Sandra" utolsó almából származik az a másik kan, aki jelentős hatást gyakorolt a colliek tenyésztésére, bár nem nálunk, hanem Moszkvában. NYITRAMENTI UTIMATE DECISION elnyerte az Oroszország championja és a nemzeti klub győztese címet. ??? Orosz Champion apja ő egyben.

1990-ben még egy szukát hoztunk Angliából, a SANDIACRE kennelből, név szerint SANDIACRE SPANGLED DREAMS kutyát. Ez az elragadó kutya Magyarország és Ausztria championja lett, nagyon sok kiállításon nyerte el Fajtagyőztes címet és két alkalommal szerezte meg az CAC-CACIB kutyakiállítások első fajta-csoportjának reserve győztes címét. Csak egy almot sikerült tőle kapnunk NYITRAMENTI UPPER-CLASS BOY-jal pároztatva, innen származik a NYITRAMENTI ZEST FOR LIFE nevű rendkívül szép szuka, aki kiemelkedő kiállítási karriert ért el, megszerezve a Hungária Fiatal klub-győztes és Hungária Junior Championja címeket, majd később az Interchampion és Hungária Champion címeket. Jelenleg az ő lánya él nálunk, a szintén Hungária Champion NYITRAMENTI DON'T LOSE A VICTORY. ZEST FOR LIFE alomtestvére - NYITRAMENTI ZERO HOUR - szintén elnyerte a Hungária Champion címet.
„Sandra" húgai, CLAREDAWN FLASH DANCE és CLAREDAWN LOOK TO THE STARS, lényegesen kevesebb kölyköt hoztak a világra, mint „Sandra". Ebben az írásban azonban mindenképpen szeretnék kitérni az általuk világra hozott almok közül legalább háromra. Mindenek előtt a nálunk élő Hungária Champion és Hungária Klubgyőztes NYITRAMENTI NARROW-EYED-ra, aki a Champion SANDIACRE STREET AHEAD-től származó CLAREHAWN FLASH DANCE fia. „Prince", ahogyan mit itthon hívjuk ő, vált az első olyan NYITRAMENTI előnevű kutyává, aki elérte a Magyarország championja címet és ő az első azon általunk tenyésztett kanok közül, aki magyar klub-győztessé vált. De ennél fontosabb az, hogy „Prince" - köszönhetően elragadó természetének - különleges kutyának számít nekünk.

Magyar klub-győztes és az 1997. évi Best of Breed - Nyitramenti Narrow-Eyed.
A kiállításon Mrs. Douglas bíráskodott (Geosan tenyészet, Skócia)

CLAREDAWN LOOK TO THE STARS utódai közül a legközismertebb az ő elbűvölő tricolor lánya, NYITRAMENTI LOVE STORY, aki Moszkvában, Szologyenikova Irinánál él (Hoksvud tenyészet). „Katty"-nek (ez az ő beceneve) nem sikerült ugyan champion címet szerezni, pedig számos nagy és tekintélyes kiállításon nyert, mégis a moszkvai és az oroszországi collie-tenyésztésben játszott szerepét nehéz lenne túlértékelni. Kilenc Oroszország championjának adott életet, továbbá két Interchampionnak és, végül a 2003. évi Pozsonyban rendezett Európakiállitáson „Katty" fia, Hoksvud Forint elnyerte az Európagyőztes és a Fajtagyőztes címet.

Nyitramenti Love Story, tulajdonos Szologyenyikova Irina (Moszkva)

CLAREDAWN LOOK TO THE STARS másik lánya az utolsó alomból - Hungária Champion NYITRAMENTI YOUNG LADY - a magyar DRAGON GOLD tenyészet alapítójává vált, melynek tulajdonosa Bárdos Mónika.

1995-ben még két szukára tettünk szert Angliában: egyikőjük ABERHILL PERSONALITY MADAM, már felnőtten került hozzánk, lenyűgözött bennünket a típusa és megalapozottsága. De sajnos nem sikerült neki utódokat a világra hozni.

Aberhill Personality Madam

A másik szukára a DELBAR tenyészetben még kölyökként tettünk szert. A neve DELBAR SIMPLY SPECIAL, kimagasló kiállítási eredményeket ért el, megszerezve a Hungária Champion és a Hungária Klubgyőztes címeket.

Hungária Champion Delbar Simply Special

Két alomnak adott életet, mindkét esetben saját tenyésztésű kanjainkkal pároztattuk be. A NYITRAMENTI ROBIN HOOD-tól származó alomból három kutya lett champion - a Hung'ria Champion NYITRAMENTI FORMULA ONE, a Lengyel Champion NYITRAMENTI FIRE BALL és a Hungária Junior Champion szuka, NYITRAMENTI FOLLOW THE FASHION, aki azzal írta be magát tenyészetünk történelmébe, hogy 2000-ben a kontinens legnagyobb collie-kiállításán, a Francia Nemzeti Klub kiállításán első helyezést ért el a jellem-tesztelésen, és ezt a címet nem csak a szukák között, hanem az összes ott kiállított collie mezőnyében megvédte, pedig számuk megközelített a 200-t.

A 2000. évi Francia Collie Klub kiállítása.
Nyitramenti Follow the Fashion a jellem-tesztelés egyik gyakorlatának végrehajtása közben.

Follow the Fashion kutyánkat visszakértük a tulajdonosától, hogy pároztathassuk a tenyészetünkben. A NYITRAMENTI CHIMNEY-SWEEP-pel történt pároztatásból származik NYITRAMENTI LITTLE MISS, aki 2003-ban a Pozsonyi Európakiállitáson elnyerte a Fiatal Európagyőztes címet. Little Miss alomtestvére - NYITRAMENTI LEITMOTIVE - a tenyészetünkben él továbbtenyésztési céllal. Ö is kiemelkedő kiállítási karrierrel rendelkezik fiatal osztályban. Hungária és Osztrák Junior Champion lett és ezen kívül 2004 évi Osztrák Klubkiállitáson Fiatal Klubgyőztes, Fajtagyőztes és Best in Show győztes lett. Második alkalommal DELBAR SIMPLY SPECIAL-t NYITRAMENTI BARRISTER nevű Champion kutyánkkal fedeztettük be, és az utódok között két gyönyörű Champion van: a Hungária Champion és a Hungária Klubgyőztese NYITRAMENTI GREAT PRETENDER, valamint a bájos Hungária Champion szuka NYITRAMENTI GOLDEN TRACERY.

Az angol szukákon kívül egy Szovjetunióból származó szukát is bevontunk a tenyésztésbe, 1991-ben hoztam őt a tenyészetünkbe azzal a céllal, hogy egy almot kapjunk tőle. Ezt követően ő visszatért tulajdonosához, mi pedig megtartottuk magunknak az egyik lányát. Ő volt NIJANA-NICE - rendkívül jó minőségű szuka, kiemelkedően jó csontozattal és testfelépítéssel, akiről valóban elmondható volt, hogy ő volt a ringek királynője. NIJANA a legkülönbözőbb kiállításokon szerzett győztes címet, a címeket többek között szovjet és finn bíráktól kapta, majd Mrs. A.F. Chatfield és Mr. B. Makepiece is neki ítélték meg az első helyezést. Én egyszerűen imádtam ezt a szukát és nagy szerencsémnek tartom, hogy az utódai velünk élnek és be tudjuk őket vonni a tenyésztésbe.

Nijana-Nice, tulajdonosa Vorosilova Olga (Jekatyerinburg), az egyik magyarországi kiállításon

NIJANA származását tekintve a CH DUNTIBLAE DOGSTAR, DIGGER OF DUNSINANE és ROKEBY THE ROYAL EAGLE dédunokája volt. Érdekes, hogy az anyai vérvonalon az ötödik generációban ott szerepel az én első collie-kanom, HAPPY. Ily módon ezen a szukán keresztül 7-8 generációja született az én első kan kutyámnak, és mi ezekkel a kutyákkal a jelenkor legkomolyabb kiállításain szerzünk győztes címeket. Mint említettem, NIJANA kölykei közül megtartottuk az egyik lányát, NYITRAMENTI OLIMPIAN SUPER STAR-t, aki először fiatal Champion, majd Magyar Champion lett és az 1993. évi Európa Kiállításon ő lett második fiatal osztályban. Három alommal ajándékozott meg bennünket. A harmadik alomból, amikor is a Német Champion QUINCEY JONES OF SLATESTONE-nal fedeztettük be, két Champion született, közülük az egyik igazán nagy büszkeségünk, ő NYITRAMENTI BARRISTER, aki a következő címeket érte el: Hungária Fiatal klubgyőztes, Junior Best in Show győztes és Res. Best in Show győztes a Hungária Collie Sheltie Corgi Klub kiállításán, Fiatal Európagyőztes 1998-ban, Genovában, Luxemburg Fiatal championja, 4x CACIB (Magyarországon, Németországban, Csehországban és Belgiumban), 6x BOB, BIS az 1999. évi Mannheim-i International Collie Society kiállításon, Res. Best in Group a belgiumi Liege-ben rendezett CACIB nemzetközi kiállításon, Magyar Champion, Lengyel Champion, Internationale Champion.

Nyitramenti Barrister egy éves korában a legelső kiállításán 1998-ban elnyerte a Fiatal Hungária Klub-győztes, Best of Breed, Fajta győztes Junior Best in Show és a Res. Best in Show címeket

NYITRAMENTI BARRISTER nem csak egyike tenyészetünk legsikeresebb kiállítási kutyáinak, de valóban nagyon jó tenyéssz kutya is. Utódai olyan nagyon értékes tulajdonságokat örököltek tőle, mint a kiváló front, beleértve a tökéletes nyakat, jó szögelésű vállak, erős, de nem nehézkes mellkas, kitűnő far alacsonyan tűzött egyenes farokkal, ritmusos mozgás és stílusos fej.

A tenyészetünk férfi vonalának kiválasztása nem okozott sok nehézséget. Amikor Magyarországra költöztem, már volt megfelelő elméleti képzettségem és gyakorlati tapasztalatom, amelyeket akkor szereztem, amikor Oroszországban foglalkoztam kutyatenyésztéssel, és szilárdan tudtam, hogy a legjobb eredményeket a vonaltenyésztéssel lehet elérni. Mivel valamennyi szukánk apai vonalon a Champion ARRESTER leszármazottai, kifejezetten ennek a vérvonalnak a kan kutyáit kerestem tenyésztés céljából. A lehető legalaposabban tanulmányoztam minden információt ennek a kan kutyának az utódairól és arra a következtetésre jutottam, hogy számunkra a legmegfelelőbbek ARRESTER unokájának - az Angol Champion BRILYN SUPERTRAMP-nek, ARRESTER dédunokájának - az Angol Champion LYNWAY SANDKNOCKER-nek, valamint ARRESTER fiának - az Angol Champion TASHADON TOMMY TUCKER-nek az utódai.

Ez a három kan nem hasonlít egymásra és nem is, gondolom azt, hogy mindegyikőjük megtestesíti az ideális collie-t, de ragyogóan kiegészítik egymást. SUPERTRAMP erős csontozatával, ragyogóan fejlett mellkassal, férfias és tiszta fejjel, kellemes szemekkel, szép narancsos színével emelkedett ki. SANDKNOCKER-re rendkívül elegáns feje, szép fülei, álomszép arckifejezése és arányos testfelépítése volt a jellemző. TOMMY TUCKER-t nagyszerű testfelépítés, jó nyak és nagyon jó farrész, temperamentum és bátor kiállítási magatartás jellemezte. Mind a három kan együtt vagy külön-külön mindenütt szerepel a tenyészetünkben született collié-állományban.

Megfigyeléseim szerint CH BRILIN SUPERTRAMP hagyott maga után a legegységesebb típusú utódokat a legkevesebb genetikai hibákkal (mint pl. hiányos fogazat, gyenge idegrendszer, gyenge csontozat és szalagok, rossz tartású fülek és farok stb.). Ezen túlmenően véleményem és János véleménye szerint is az ő típusa és kinézete a legvonzóbb, ezért alapvetően az ő vérvonalát tenyésztjük, és az ő utódai hozták számunkra a legkiemelkedőbb eredményeket. Bevontuk a tenyésztésbe három fiát: DOLEN DOUBLE BRANDY AT BRILYN-t (véleményünk szerint ő hasonlít a legjobban az apjára, és a legerősebben örökítette nem csak SUPERTRAM, hanem a saját típusát minőségét is), az Olasz Champion GLENALAN SUPER TROOPER-t és PELIDO KINGS COUNCEL-t.

Dolen Double Brandy at Brilyn - a mai Nyitramenti állomány kialakításánál tenyésztésbe vont egyik kulcsfontosságú kan

Pelido Kings Councel - másik nagyon fontos tenyészkan, aki jelentős hatást gyakorolt tenyészetünk kutyáira.

SUPERTRAMP-nek nem csak a fiait, az unokáit is bevontuk a tenyésztésbe: ezek az Interchampion BRILYN DOUBLE ACE (éppen ennek a kannak a továbbtenyésztése hozott nekünk kiemelkedő eredményeket), a Magyar Champion NYITRAMENTI ROBIN-HOOD, a Német Champion QUINCEY JONES OF SLATESTONE, NYITRAMENTI UPPER-CLASS BOY, az Európa-győztes, Interchampion és Olasz Champion DO IT AGAIN FULVO DELLA CAMBIANELLA, GALLAGHER OF LOVELING STAR. 2003. nyarán új tenyészkanra tettünk szert, akinek neve RANGER von BELVEDERE, és aki a CH BRILYN SUPERTRAMP vérvonalból származik, apai részről CH BRILYN SUPERTRAMP fiának, a híres MIRPET MATT BIANCO-nak az unokája, anyai részről pedig kétszeresen is dédunokája PELIDO KINGS COUNCEL-nek. Reméljük, hogy tenyésztésbe vonása sikeres hatást fog gyakorolni szuka kutyáinkra. RANGER szépségét bizonyította Barcelonában 2004 Európagyőztes lett.
Igazolta választásunk helyességét.

Interchampion Brilyn Double Ace - tenyészetünk első Junior Európa-gyöztesének és első Világ győztesének az apja

Német Champion Quincey Jones of Slatestone - az egyik legsikeresebb Nyitramenti champion, Barrister és
annak nagyon szép nővére, Nyitramenti Barcelona apja

Európagyőztes, Interchampion és Olasz Champion Do It Again Fulvo della Cambianella - a kiemelkedő
Világ- és Európa-győztesek Nyitramenti Captain Blook és Nyitramenti Chimney-Sweet apja

Gallagher of Loveling Star - a hozzánk tartozó Nyitramenti Your Majesty of Snow Hills-szel történ pároztatásból
6 Champion származik, akik 5 különböző országban győztek, továbbá 3-an közülük Interchampionok

Az új tenyészkanunk, a Német Junior Champion, 2004 Európagyőztes Ranger von Belvedere

A LYNWAY SANDKNOCKER Champion vérvonalát főleg a nálunk élő fián, a Magyar Champion SANDIACRE STREETS AHEAD-en keresztül kaptuk akit Angliából, Mr. és Mrs. J. Wiggesworth tenyészetéből kaptunk. „King" (ez volt az itthoni hívóneve) mély nyomokat hagyott nem csak a tenyészetünkben, hanem a lelkünkben is. Ő nem tartozott a nagy méretű kanokhoz és igen sokáig formálódott. A feje és az arckifejezése a fajta minden szakértőjére, aki csak látta, nagy benyomást gyakorolt. Feje teljes mértékben kiegyensúlyozott és férfias volt, nagyon tiszta vonalvezetéssel, szemei kitűnő formájúak és ritkaságszámba menően szép kifejezésűek voltak. Függetlenül kis méretétől „King" nagyon harmonikus és elegáns kutya volt. Kifogástalan jellemű, nyugodt és magabiztos volt, nagyon hízelgő volt velünk, megértő és intelligens. Hihetetlen csapás volt az ő elvesztése, négy éves korában, „kivirágzása" idején. Két kiváló fiút hagyott maga után, az Interchampion és Orosz Champion APPLE BLOSSOM-ot és a Magyar Champion NYITRAMENTI NARROW-EYED-t. Mind a két kant alkalmaztuk a tenyészetünkben. Ezen kívül SANDKNOCKER másik kiváló fiával is tenyésztettünk, az Interchampion MATAI GOLD SPOT-tal.

Három Angliából importált kutyánk - a Hungária Champion Sandiacre Streets Ahead (ül),
a Hungária Fiatal Kupagyőztes Claredawn Flash Dance (áll)
és a Hungária Champion Sandiacre Spangled Dreams (fekszik)

És végül az Angol Champion TASHADON TOMMY TUCKER vérvonalát a tenyészetünkben az ő Interchampion és Hungária Champion, 1994 Fiatal Világ győztes (Bern) és 1995 Világ győztes (Brűszel) unokája ROCLYNN KINGS MINSTREL képviseli, akit Írországból, Mr. P. Battigan-től kaptunk. „Rhys" - így hívjuk őt itthon - tenyészetünk történelmében egy külön fejezet.

A 2 szer Világ győztes- Magyar Champion, az Internationale Champion, 2003 Champion kiállitás Veterán Best in Show gyöztese Roclynn Kings Minstrel

„Rhys"-nek köszönhetjük, hogy megismerkedhettünk azzal az érzéssel, milyen is a legjobbnak lenni a világon, sőt ezt az élményt kétszer is megszerezte nekünk. „Rhys" - ideális kiállítási kutya. Stabil temperamentuma, állandó tettrekészség és, természetesen, a szuper energikus mozgás mindig segítették abban, hogy nyertes legyen vagy a nyertesek egyike legyen a nagy létszámú és erős konkurencia közepette is. Sok régi collie-s elmondása szerint, akik látták még a Champion Aberthorne Arrester-t, „Rhys" nagyon hasonlít a híres elődjére. Teljesen egyértelmű, hogy ROCLYNN KINGS MINSTREL nem csak úgy vonult be a fajta történelmébe, mint kiállítási rekorder (ő az első és eddig egyetlen collie-kan, aki elnyerte a Fiatal Világ győztes és Felnőtt Világ győztes címeket), hanem mint kiváló tenyészkan. Leszármazottai között van fiatal Világ győztes és Európa-győztes, 2 Magyar Champion, 3 Orosz Champion, Interchampion és 2 Csehország Championja, Fiatal Cseh és 2 Fiatal Magyar Champion, Fiatal Magyar Klub-győztes. Unokái között vannak Európa- és Világ győztes kutyák, és nem könnyű összeszámolni a különböző országokban győztes inter- és nemzeti championokat.

A felsorolt tenyészkanokat és azok utódait felhasználva a mi szukáinkkal való pároztatásban sikerült létrehoznunk egy egységes és szerénytelenség nélkül, kiemelkedő minőségű collié-állományt.

Tenyészmunkánk célja a jó típusú collie kombinációja a standard-nak való maximális megfeleléssel, plussz az igazi collie-jellem megőrzése. Ez utóbbi jelenti számunkra a szelekció egyik legfontosabb szempontját. Min nem szavakban, hanem a valóságban szigorú követelményeket állítunk fel a kutyák temperamentumával szemben, amikor döntünk az egyik vagy másik egyed tenyésztésbe vonásának kérdésében.

A mi collie-jaink alkata jó típusú, testük erős és nem laza, ízületeik és ínszalagjaik egészségesek. Kutyáink többségének kiegyensúlyozott a feje, és szabályos, kissé ferde vágású a szeme. Kutyáink többségének jó a felépítése, erős a hátsó része, ami lehetővé teszi a rugalmas mozgást. Kutyáink többségének széles a mellkasa és sikerült néhány igazán kiváló frontvonalú kutyát kitenyészteni (jó nyakhosszúság összhangban a helyes szögű lapockával és vállal). Kutyáink többsége helyes tartás mellett és legalább minimális edzés mellet könnyed és jó mozgású.

Figyelmet fordítunk arra is, hogy a tenyészetünkben a kutyák száma nem haladja meg a 12-t. Évente általában 2-nél nem több alom jön a világra.

Balázsovits Elena
2004. Augusztus

Nyitramenti collie-k csoportja - a 2000. évi Franciaországbeli Collie Klub-kiállításon a tenyésztők versenyének győztese

Vissza A lap tetejere

Nyitramenti collies, 2003
Magyarország 2132 Göd, Margit u., 4
tel. 06 27330522, 06 306310733

Web-master Julia Home