Nyitramenti Captain Blood

 


Collie-ról

Magunkról

Nyitramenti tenyésztés története

Büszkeségeink

Nem championok

Hírek

Kiskutyák

Törzskönyvek

Keresés

Cikkek

Barátaink

Vendégkönyv

Főoldalra

e-mail

Shelties

 

 

A hosszúszőrű collie, vagy más néven a skót juhászkutya a Brit szigetek legismertebb és legnépszerűbb juhászkutya fajtája. Erőteljes, aktív és elegáns kutya, formás testtel, egészséges végtagokkal. Mozgása rugalmas és aktív, felépítése mentes a durvaság legkisebb jelétől is. A colliet dús szőre megvédi a hidegben, csakúgy, mint a meleg időben. Ugyanakkor olyan a szőrzet struktúrája, hogy az különös gondozást nem igényel. A fajta specialitása a különleges alakú fej. Az egyedi arckifejezés teszi a colliet a legszebb kutyafajtává. A collie külleme elegáns és méltóságteljes, tehát ha valaki nemes kutyára gondol, akkor a colliera gondol.
A legtöbb juhászkutyához hasonlóan a collie is magas intelligenciájú, könnyen tanítható. Rendelkezik azzal a képességgel, hogy az emberek közelében éljen és velük együttműködjön. A collie imádja gazdáját, ugyanakkor taktikus és visszafogott marad, miközben szeretetét kimutatja. Energikus természete miatt a collienak nagy területre van szüksége, mégis, ha szükséges, képes mozgás nélkül megállni hosszabb ideig figyelmesen. A többi kölyökhöz hasonlóan a colliek is nagy huligánok kiskorukban, mégsem okoznak akkora károkat a házban és a kertben, mint más fajták. A colliek egyáltalán nem jelentenek veszélyt a család tagjaira vagy a vendégekre. Tökéletes társak a gyermekek mellé, akik szeretnek játszani, és sétálni. A colliek mindig óvatosak a gyerekekkel. Fizikai felépítésükben is „finom" kutyák, ami azt jelenti, hogy a gyerekekkel gyengédek.
Több mint harminc éve élnek colliek családunkban. Bizonyosan elmondhatjuk, hogy majdnem mindent tudunk a fajtáról, ismerjük a jó és a rossz oldalát is. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy a collie tökéletes társ a családnak, a sportokhoz és a kiállításhoz. Ez a kutya megfelel mindenkinek, aki szereti a gyönyörű hosszú szőrű kutyát, ami felépítésében közel van a természetes formákhoz. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen fizikai vagy pszichológiai hiányossága, úgy ahogy sok népszerű „egzotikus" fajtának. Bárki, akinek egyszer collieja volt, nem vált más fajtára, vagy ha mégis megteszi, akkor újra visszatér ehhez a fajtához. Számos ilyen példáról tudunk. Választásunkat soha nem bántuk meg.

A collie kan erős, férfias, erőteljes felépítése mégis harmóniában kell legyen a fajta elegáns jellegével. Kifejezése teljes magabiztosságot, nyugalmat és méltóságot tükröz. A fotón Hungária Champion Nyitramenti Narrow Eyed szerepel.

A collie szuka az elegancia és báj megtestesülése. Tökéletes fej, szépen ívelt nyak, harmonikus forma- nőies jellegűnek kell lennie teljes egészében. A sötét, ferdén elhelyezkedő szemek kedves kifejezése egészíti ki a teljes kép harmóniáját. A fotón Internationale Champion Nyitramenti Zest for Life szerepel.

A jó felépítésű collie élvezi a sétát akár a völgyekben, akár a hegyekben, és élvezet nézni a szép mozgásukat. A képen: a mi Elixünk és Empressünk éppen sétál.

A colliek tökéletes társak egy erdőbeli sétához. Egész idő alatt játszanak, majdhogy nem lehetetlen őket lefárasztani. Az idegenek iránti teljes agresszivitás mentesség teszi mindezt élvezhetővé.

Szükséges autóval utazni? A colliejaink nagyon szívesen foglalják el helyüket, és készek bárhová elutazni velünk.

Ez a gyerek és Empress két perccel azelőtt találkoztak, hogy a képet elkészítettük. Mindkettőjüket nagyon izgatta a másik.

Ezek a testvérek szerencsések. Mindegyiküknek megvan a maga collieja. A képen Norbert szerepel Biscuit-tel és Dániel Chairon-nal.

A collie alapvetően egy jó kedélyű kutya, mindig mosolyog. Glory egy barátunk, Imre jóindulatának rabja, és ez alatt fültől fülig mosolyog.

Sok collie számára a labdajáték a legnagyobb öröm az egész világon. Nyitramenti Dandy- egy igazi futball játékos, aki sok profit taníthatna.

Nyitramenti Impressario az akadályt könnyen veszi.

Pepiteid His Name látogatóban volt nálunk. Olyan collie kíváncsisággal, hogy a terepet az erkélyről figyelte.

A jó minőségű collie, jó felépítéssel kitűnő formában marad egészen öreg koráig. Kétszeres világgyőztesünk, Rhys veteránként még mindig nagyon sikeres, kétszer lett veterán Best In Show győztes minden fajtás kiállításon. A képen 10 éves Rhys éppen veterán Best In Show lett pápai nemzetközi CACIB kiállításon. A bíró Stefan Stefik volt Szlovákiából. Egyébként 2002 évben Champion kiállításon összes fajta között Év Veterán kutyája lett.

Őszi skót játékok. Képek mozgásban kutyáinkról.

Vissza  A lap tetejere

Nyitramenti collies, 2010
Magyarország 2132 Göd, Margit u., 4
tel. 06 27330522, 06 306310733