Nyitramenti Captain Blood

 


Cikkek

Collie-ról

Magunkról

Nyitramenti tenyésztés története

Büszkeségeink

Nem championok

Hírek

Kiskutyák

Törzskönyvek

Keresés

Barátaink

Vendégkönyv

Főoldalra

e-mail

Shelties

 

 

Világkiállítás 2011, Párizs.

Az FCI jubileumi évében a világkiállítást Párizsban rendezték.
A collie nagyon népszerű Franciaországban, Collie Club-juk - az egyik legnagyobb Európában, - a legnagyobb fajta kiállításukon nagyon sok hosszúszőrű collie vesz részt.
A világkiállításra nem neveztek olyan sok collie-t mint vártuk, összesen 115 kutyát 12 országból. A nem túl nagy nevezési létszámnak az oka talán az, hogy a kiállítást július közepén rendezték, amikor a legtöbb kutya levedlik.
A világkiállításon két francia bíró bíráskodott. Mindketten szakértői a fajtának, és a francia nemzeti collie klub vezetőségének a tagjai. M. Mocque Michel bírálta a kanokat és a Fajtagyőztes cím is az Ő döntése volt, M. LaLanne De Jonquel Philippe bírálta a szukákat. A két bíró koncepciója hasonló volt. Franciaország egyike a azon kevés európai országnak, ahol a bírók között nincs alapvető eltérés abban, hogy hogy kell kinéznie a győztes collie-nak. Az én benyomásom a szukák bírálatáról, hogy egy kicsit szigorú volt a bírálat és talán több hangsúlyt kaphatott volna a mozgás. A fej megítélésében mindkét bíró gyakorlatilag azonos volt, nevezetesen, díjazták a nem hosszú fejet, észrevehető stopot (a gyengén hangsúlyos stoppal kutyák hátrányba kerültek), egy kedvességet kifejező a szemet.
A Világkiállítással együtt a Francia Kennel Club rendezett országos Champion kiállítást, megadva ezzel a lehetőséget, azoknak, akik kétszer is szeretették volna a kutyáikat bemutatni. Ezen a kiállításon a győztes CAC címet kapott, ami nagyon fontos a Francia Champion címhez. A CAC címet nemenként egy-egy kutya kaphatta meg. Ezen a kiállításon kisebb volt a nevezettek száma, mint a világkiállításon, összesen 75 collie volt neveztek.
Paloheimo Annuka asszony Finnországból bírált. Mint ismeretes, a collie bírálat Finnországban teljesen más elvekre épül, mint Franciaországban, és természetesen a finn bírótól sok kiállító "megijedt" és nem vett részt ezen a kiállításon. A finn bírók legfontosabb szempontjai a bírálat során: az egészséges testfelépítés és a temperamentum, valamint a stabil, jó mozgás. Az utóbbi nem az erőssége a francia collie állománynak.
Mi természetesen úgy döntöttünk, hogy részt veszünk, mindkét kiállításon, mert a tenyészetünkben (eddig is és ezután is) a szép fej és elegáns szőrzet együtt van jelen a collie egészséges testfelépítésével és jó mozgásával. Hiszünk abban, hogy kutyáinkban megvan minden jó tulajdonság, így nem félünk, és soha nem féltünk megmutatni a kutyáinkat bármilyen szakértőnek, függetlenül annak beállítottságától, ízlésétől.
A Francia Championat-ra 4 kutyát neveztünk, de csak három mutattunk be. A Világkiállításra 5 kutyát neveztünk.
Sajnos a mi egyik legjobb kutyánk, Nyitramenti X-tra Personage néhány héttel a kiállítás előtt úgy döntött, teljesen levetkőzik. Úgy éreztük, hogy nincs értelme ilyen nagy kiállításokon nem a legjobb formájában bemutatni, így Ő csak a katalógusban volt jelen.
A francia hétvége pénteken július 8. indult a Franciaországi Championátus, ahol három kutyánkat mutattuk be. Az első bemutatkozó Castle’s Queen Bruno Banani - "Magic", volt, akit növendék osztályban kiállítottunk ki, azaz abban az osztályban, amelyikkel a bírálat indul Franciaországban a kiállításokon. Magic jól dolgozott a ringben, és öt kutya közül megnyerte az osztályt.

22 hónapos Castle's Queen Bruno Banani a ringben.

Magic a növendék osztály győztese a Franciaországi Championátuson.
A fotóért köszönet Olga Brezitskinek Németországból.

Következő a sorban fiatal trikolor kanunk Nyitramenti Eusebio – Párduc volt, akit nyílt osztályban indítottunk, bár a kora szerint még növendék osztályos, de két kutyát egy osztályban, nagyon nehéz felvezetni, így Párduc egy osztállyal feljebb a nyílt osztályba került.
Ebbe az osztályba volt a legnépesebb mezőny, összesen 22 kutyát neveztek. A bírálat szigorú volt, a fél osztály nem kapta meg a legmagasabb minősítést. Az én benyomásom az volt, hogy a nem elég jó mozgás rontotta a minősítést. Jó volt, hogy Párduc nem csak jó benyomást keltett, de mozgásával a legmagasabb minősítést kapta, sőt az első négybe került.

Nyitramenti Eusebio - 4. helyezett nyílt osztályban a Franciaországi Championátuson.

A nap utolsó szereplője részünkről a mi bájos Nyitramenti Leitmotive-űnk - Haifa, aki veterán osztályban indult.
Haifa Európa Győztes és Fajta Győztes volt 2005-ös Európa kiállításon, International Champion, Hungária Champion és Osztrák Champion. Öt szülés után Haifa kiváló fizikai állapotban van, most 8 és fél évesen, őrömmel állítottuk ki veterán osztályban. Miután a bíró elismerően nyilatkozott róla, Haifa lett a legszebb veterán a fajtában.

Nyitramenti Leitmotive - legjobb collie Veterán a Franciaországi Championátuson.

Haifa a veterán Best in Show körben a Francia Champion kiállításon.

 

Szombat, a július 9. volt, Világkiállítás napja.
Mint minden Világkiállítás általában, ez is egy nagyon izgalmas nap, hogy fog sikerülni nekünk? Hogyan viselkednek a ringben a kutyák? Tetszenek majd a bíróknak? Biztos vagyok benne, hogy hasonló kérdések az összes résztvevő fejében megfordult.
Mint a pénteken, a Collie bírálat a növendék osztállyal kezdődött, az első szereplőnk újra Castle's Queen Bruno Banani - Magic. A bíró nagyon hosszan és alaposan vizsgálta a fejét. Tudjuk, hogy a francia bíróknál mindennél fontosabb a minőségi collie fej, így készen álltunk az ilyen vizsgálatra.
Hurrá! Magic tetszett a bírónak. Megismételte a tegnapi eredményt, újra első az osztályban! Ebben az osztályban hat résztvevő volt.

Magic Növendék osztály győztes a világkiállításon.

Nyílt osztályban Párducot állítottuk ki. Ezen a napon az eredmény „csak” a kitűnő osztályzat.
A mi segítségünkkel indult a fiatal It Is Lady a Silverlight - Michelle nem volt túl szerencsés ezen a napon. Bírálata a ringben egybeesett a másik bírálattal egy másik ringben, így meg kellett változtatni a felvezetőt. Michelle nem tapasztalt kiállításokon stb. kissé depressziós hangulatban volt, még a szokatlan neki a nagy felhajtás így a felvezető nem tudta megmutatni a legjobb formáját. Az eredmény – értékelendő "nagyon jó".
Végül - az utolsó szereplőnk ismét a veterán Nyitramenti Leitmotive - Haifa. Először Ő lett a szuka veterán győztes, ezzel a Veterán Világgyőztes címet kapott. Ezután a másik bírótól Veterán Fajtagyőztes címet nyert. Ezzel Ő a harmadik veterán Világgyőztesünk és a második aki Veterán Fajtagyőztesünk a Világkiállításokon.

A részlet a veterán szukák ringről Nyitramenti Leitmotive és Tessa.

Veterán Világgyőztes 2011-ben Nyitramenti Leitmotive.

A fajtagyőztes collie, a párizsi világkiállításon, egy szép trikolor úr lett, aki a kőddős Albionból - a collie őshazájából - érkezett. Angol Champion Chellborn Kiss'N Tell - érett négy éves kan, a champion osztály győztese mindkét kiállításon. Úgy tűnt nekem nagyon magabiztosan nyert CACIB-ot, azért lett a Világgyőztes, majd megválasztották fajtagyőztesnek is.

Világgyőztes és fajtagyőztes 2011 Chellborn Kiss'N Tell.

Örültünk a brit kollégák sikerének, egy a Világgyőztes címhez méltó bajnokot mutattak be.
Azután Haifát kellett felkészíteni a veterán Best in Show-ra, amire fő körben került sor.

Amíg várakoztunk emlékül Haifát lefényképeztük a fő kiállítási dobogón, még nem tudtuk, hogy félórás múlva ez a gyakorlás nagyon hasznos lesz nekünk… :)

A legszebb veteránok. A résztvevők belépnek az arénába.
Összesen 40 résztvevő, az FCI 1-es, 4-se, és 5-ös fajtacsoportból legszebb veteránjai.

A mi Haifánkat kiválasztják az első hat veterán közé!

Az első hat részletes bírálata.

Haifa mozgásban a fő körben a világkiállításon.

A döntés előtti utolsó pillanatos, eredményhirdetés.

Nyitramenti Leitmotive - Хайфа - Veterán Best in Show HARMADIK helyezett a Világkiállitáson 2011-ben.

Már hivatalos kép a fő dobogón Világkiállításon Párizsban.

Hihetetlen nap tökéletes befejezéssel! Haifa lett az első collie Magyarországról, aki a dobogósok között szerepelt a Világkiállítás Best in Show programjában. Nagyon boldog vagyunk és büszkék vagyunk a lányunkra.
Köszönet mindenkinek, aki támogatott minket. Hála a szakértő lengyel Elzbieta Chwalibog asszonynak és a legnagyobb dicséret a mi Haifánknak.
Külön köszönet Elena Kamendrovskoy-nak a remek fényképekért.

Vissza A lap tetejere

Nyitramenti collies, 2011
Magyarország 2132 Göd, Margit u., 4
tel. 06 27330522, 06 306310733